Proizvodnja i plasman mandarina, klementina, naranči, limuna, grejpa
Osnovne djelatnosti zadruge
Poljoprivredna proizvodnja i plasman povrća
Uslužne djelatnosti u poljoprivredi
Turističke usluge na poljoprivrednom gospodarstvu
Turističke usluge ruralnog turizma
Proizvodnja prirodnih sokova, pekmeza, marmelada od domaćih proizvoda
Intelektualne usluge i priprema projekata ruralnog razvoja
Spajajući tradiciju i inovativni pristup, zadruga promišljenim ulaganjima u modernizaciju, razvoj i nove tehnologije postaje značajan poljoprivredno – gospodarski subjekt. Zadruga Citrus nudi široku paletu poljoprivrednih proizvoda karakterističnih za dolinu Neretve kao i brojne usluge, od interesa za cijeli neretvanski kraj.
Naši poljoprivredni proizvodi
Neretvanske mandarine
Plod neretvanske mandarine je kriškasta mesnata bobica kod koje se kora lagano odvaja od jezgre i po čemu se jasno razlikuje od drugih agruma. Plod se sastoji od mesnatog dijela i kore koju čine dva različito obojena dijela. Mandarine se ubiru od početka listopada pa sve do kraja godine, a zbog visokog udjela vitamina B i C, karotenoida i fenolnih spojeva posjeduje snažna antioksidacijska svojstva.
Naranče
Cvjetovi su bijeli i mirisni, a plod ukusan i sočan, podijeljen u kriške, sa žućkastom ili crvenkastom korom. Uz grožđe i banane, smatra se najplodnijim voćem, a plodovi dozrijevaju u siječnju, veljači i ožujku. Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka.
Kivi
Ovo egzotično voće dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus. Kivi je jedna od najzdravijih namirnica prepuna antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti.
Lubenice
Stablo je razgranato, snažno, na njemu se nalaze puzave vriježe, a ovisno o sorti mogu narasti 3-4 m. Uzgaja se na otvorenom polju, u plastenicima i kombinirano. Lubenica je zrela 80-95 dana od dana sadnje. Bogat je izvor hranjivih tvari koje štite srce, poput vitamina C i karotenoidnog fitonutrijenta, likopena, koji im također daje karakterističnu crvenkasto-roza boju.
Klementine
Stablo klementine ima široku razgranatu krošnju i raste do 7 m visine. Osim vitamina C, u klementinama se nalaze i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12). Svojim hranljivim tvarima, klementina čovjeku osigurava lijepu i zdravu kožu, umne aktivnosti, smanjuje nivo kolesterola, te održava tjelesnu težinu.
Limuni
U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu. Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan te povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.
Šipak
U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u kolovozu i tada počinju polako crvenjeti, kako bi u potpunosti dozreli u listopadu ili studenom. Plod šipka bogat je zavidnom količinom hranjivih nutrijenata. Obiluje vitaminima D, P, K, B1, B2, B3 i provitaminom A.
Dinja
Cvate na početku ljeta, a bere se u jesen. Plod dinje je ovalnog oblika. Obično je dug 15-22 cm, a težak 1-2 kg. Plod dinje sadrži 95% vode, 1% bjelančevina, 5,5% šećera, 1 g biljnih vlakana, limunsku kiselinu i eterično ulje. Od vitamina sadrži jako puno karotena , vitamin B i vitamin C, a od minerala bogata je kalijem, fosforom, magnezijem, kalcijem, željezom, cinkom i bakra.